Week 12: Om je vingers bij af te likken

Voor deze week wilde ik weer een nieuw nagerecht maken. En omdat we beide chocolade-liefhebbers zijn en ik soms ook nog wat gezonds wil werd het deze peer. Volgens het recept heet het Poire belle Helene, dat klinkt toch best wel sjiek? Zoals ik al eerder gemeld heb ben ik helaas niet zo goed in foto's maken.. Nu komt dat ook omdat ik geen geduld heb. De peer was namelijk nog warm toen ik deze op het bordje legde en het ijs erbij deed. Het ijs smolt al bijna voordat ik de foto goed kon maken.
In het recept las ik het woord 'pocheren'. Ik hoor dat woord regelmatig in kookprogramma's voorbij komen en dan wordt het woord gebruikt in combinatie met eieren. Nu wordt het gebruikt in combinatie met peer dus heb ik voor de zekerheid toch maar even wikipedia geraadpleegd. En die zegt "Gaar maken van voedsel in weinig vocht net iets onder het kookpunt." Dan vraag ik me af, hoe weet je wanneer je net iets onder het kookpunt zit..betekend dat als het water begint te borrelen je net iets onder het kookpunt zit? Met die redenatie ben ik dit gerecht gaan maken. Of het juist is weet ik niet, maar het gerecht is heel erg goed gelukt. Ondanks dat het best lastig te eten is, ik zou zeggen serveer het met mes en vork. Maar de smaak...super lekker!!! Zo lekker dat we zelfs ons bord hebben afgelikt!!!!

 

Nodig:
- 200 gr suiker
- sap van 1/2 citroen
- 1/2 eetl. citroenrasp (maar dat was ik vergeten)
- 2 kleine stevige handperen
- 20 gr geschaafde amandelen
- 100 ml slagroom
- 75 gr pure chocolade
- 2 bollen vanilleroomijs (ik heb ben&jerry's half baked gebruikt)

Bereiding:
- Meng de suiker met het citroensap en 300 ml water en breng aan de kook tot de suiker is opgelost en het water helder is
- Voeg de citroenrasp bij het water (dit ben ik dus vergeten, dus zonder kan ook prima)
- Schil de peren met de dunschiller en laat de steeltjes zitten. Snijdt van de onderkant een stukje af zodat de peren rechtop kunnen staan
- Zet ze voorzichtig in het water en pocheer ze ca 15 minuten met het deksel op de pan. Mijn peren bleven niet rechtop staan..
- Laat de peren afkoelen in het water
- Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin
- Verwarm de slagroom en laat de chocolade erin smelten. (dit proces gaat heel snel) Roer goed tot een gladde saus. 
- Zet de peren in diepe bordjes en leg er een bol ijs bij.
- Giet de chocoladesaus erover en bestrooi met amandelen
- Serveer de overige chocoladesaus erbij

EET SMAKELIJK!!!!!!