Week 2: Vegetarische Ovenschotel

Soms heb je van die gerechten waarbij je van te voren al weet dat het erg lekker wordt. Dan lees je de ingrediënten en dan weet je dat het niet kan mislukken. Dit was zo'n gerecht. Want van de combinatie geitenkaas en honing word ik erg blij. En als er dan ook nog noten bij zitten kan voor mij de combinatie niet meer stuk. De knolselderij zal er vast lekker bij smaken. Dat is namelijk een groente die ik niet zovaak eet. De enige manier waarop ik die groente eet is samen met spekjes en spruitjes 20 minuten laten sudderen. En omdat Sander daar niet zo van houdt eten we dat dus sporadisch.
Toen ik in de keuken stond wist ik weer waarom ik bijna nooit knolselderij haal. Het is namelijk een bijna onmogelijke groente om te snijden. Ik merk dat het hét beste gaat met een simpel scherp schilmesje. Maar dan nog moet je er extra tijd voor rekenen. Door het idee van de lekkere ingrediënten nam ik dit maar voor lief.

Toen het gerecht uiteindelijk op tafel stond heb ik heerlijk gesmuld. Sander was iets minder enthousiast en dat kwam vooral door de knolselderij. De rest vond hij namelijk wel heel lekker. Dus nadat hij de knolselderij eruit gevist heeft, kon hij ook gaan genieten. Wat mij betreft is dit een gerecht wat ik vaker ga maken, maar dus niet voor Sander en mij. Wellicht als mijn moeder hier komt eten, dan kan ze me direct helpen met knolselderij snijden.

Dit gerecht wordt benoemd als bijgerecht voor 4 personen. En als ik dat lees denk ik bij mezelf, als ik alle ingrediënten gebruik voor ons tweeën is het een hoofdgerecht. En inderdaad het was genoeg als hoofdgerecht!

Nodig:

- 500 gr geschilde knolselderij
- 2 grote rode appels in parten
- sap van 1/2 citroen
- 2 eetl boter
- 2 grote uien, in halve ringen
- 1 theel. kurkuma
- 150 gr zachte geitenkaas
- 2 eieren
- 1 eetl. honing
- 200 ml slagroom
- 40 gr hazelnoten, grof gehakt

Bereiding:

- Snijdt de knolselderij eerst in stukken en dan in dunne plakjes
- Snijdt de appelparten in plakken
- Leg de selderij en appelplakken in water met citroensap
- Verhit 1 eetlepel boter en fruit hierin de uienringen met de kurkuma op middelhoge stand ca 5 minuten
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Bestrijk een ovenschaal met de rest van de boter en verdeel hierin de plakken knolselderij, appel en gebakken uien in laagjes
- Bestrooi elk laagje met wat zout en versgemalen peper
- Eindig met een laagje verkruimelde geitenkaas
- Klop de eieren los met zout, peper, honing en room
- Verdeel dit over de knolselderijschotel
- Strooi de hazelnoten erover
- Bak de schotel in de oven in ca 30 minuten gaar en goudbruin

EET SMAKELIJK!!!!