Week 8: Mooi van buiten en van binnen

Dit gerecht stond al langer op mijn verlanglijstje om te maken. Maar omdat ik in dit geval wel geloofde dat het voor meer dan 2 personen was, moest ik wachten tot er iemand zou komen mee-eten. En vorige keer toen mijn broer hier was wilde ik dit maken, dus legde ik dit en de Chinese Kooltaart voor aan Sander en Bjorn. Toen kozen ze hier niet voor. Nu heb ik ze niets gevraagd en zelf besloten dit te gaan maken.
En of het eraan lag dat ik een beetje moe was of met teveel dingen in mijn hoofd bezig was, het ging niet helemaal zoals het zou moeten gaan. Want de eigenlijke naam van dit gerecht is Spiraaltaart met wortel, pastinaak en aubergine. Ik verwachtte niet dat ik pastinaak in de supermarkt zou kunnen vinden, dus ging speciaal daarvoor naar de markt. En waar kom ik NIET mee thuis? Juist, de pastinaak....Toch maar besloten om het te maken zonder pastinaak en een courgette toe te voegen.
Vervolgens had ik al heel enthousiast mijn taartvorm ingevet, lees ik ineens dat je een lage taartvorm nodig hebt....en mijn taartvorm is wel 24 cm, maar niet laag...Ik vond in mijn kast nog wel een boterkoekvorm en een brownievorm. De boterkoekvorm leek mij té laag, dus koos ik voor de brownievorm; dan maar een vierkante ipv een ronde spiraaltaart.
Toen kwam ik ongeveer bij het lastigste, plakjes maken van de aubergine. Met de kaasschaaf had ik al mooie plakjes van de courgette en wortel gemaakt dus ging ik enthousiast aan de slag met de aubergine. Alleen ging dat toch niet zo soepel, want een aubergine is zacht van binnen en dan kan je er eigenlijk geen plakjes meer van schaven... Gelukkig had ik niet alle aubergine nodig, 1 is meer dan genoeg!
Als je denkt dat je alle 'drama' hebt gehad....gooi ik het hele bekertje slagroom bij de eieren....en het bekertje was 200 ml en je hebt maar 100 ml nodig..Ach dat kan er ook nog wel bij denk ik bij mezelf. En besluit om 2 extra eieren toe te voegen om de verhouding goed te houden. Dan giet ik toch maar de helft over de taart....goed idee zou je denken. Tot ik vervolgens alles over de taart giet.
Op hoop van zegen dan maar in de oven! Ik heb nog nooit zovaak bij een ovengerecht gekeken!!!
Je zal het misschien niet verwachten maar het was nog lekker ook! Natuurlijk zat er veel te veel vocht bij, maar dat was niet zo'n ramp. Bjorn smulde ervan en zelfs Sander vond het lekker. Dat had ik eigenlijk niet verwacht, omdat Sander niet zo'n brie-liefhebber is.
Ik zou zeggen dat dit een gerecht is voor 3 personen, of met 2 volwassenen en 2 kinderen maar eet dan nog wel een klein toetje na.

Nodig:

- bloem om te bestuiven
- 6-8 plakjes hartige taartdeeg, ontdooid (ik heb 9 plakjes gebruikt maar dat kan aan de brownievorm liggen)
- 1 grote winterwortel, geschild
- 2 grote pastinaken, geschild (die heb ik dus niet gebruikt!)
- 1 aubergine
- 300 gr brie
- 1 courgette (als je wel pastinaak toevoegt, kan je deze weg laten)
- 2 eieren
- 100 ml slagroom
- 4 laurierblaadjes
- 4 takjes rozemarijn (kwam uit eigen tuin!)
- lage taartvorm van 24 cm, ingevet (mijn brownievorm was 27*26 cm)

Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Bestuif de taartvorm met bloem
- Bekleed de vorm met het deeg, snijdt de randen bij en zet afgedekt in de koelkast
- Breng een grote pan met water en een beetje zout aan de kook
- Schaaf de wortel (met de kaasschaaf) en pastinaak in lange plakken en leg ze 2 minuten in het kokende water
- Spoel ze daarna onder koud water af
- Schaaf de aubergine (en courgette) in lange plakken
- Zet de groente- en brieplakken afwisselend rechtop in de taartvorm
- Werk van buiten naar binnen tot de hele vorm gevuld is
- Klop de eieren los met de room en voeg zout & peper toe
- Giet dit mengsel geleidelijk over de vorm
- Steek de laurierblaadjes en rozemarijntakjes er hier en daar tussen
- Bak de taart in ca 30 minuten gaar
- Haal voor het serveren de laurierblaadjes en rozemarijntakjes er weer uit

EET SMAKELIJK!!!