Week 4: Eindelijk winter

De winter begint eindelijk te komen. Of het komt omdat ik in januari jarig ben weet ik niet. Maar ik hou enorm van de winter. Een lekkere lange wandeling maken door de besneeuwde natuur. Heerlijk vind ik dat. En vorig jaar lag er in deze periode sneeuw. Toen had ik zelfs sneeuw op mijn verjaardag wat heel sporadisch is, hoe vreemd dat ook klinkt als je in januari jarig bent. Maar dit jaar moeten we lang op de winter wachten. En hoewel de temperatuur af en toe onder het nulpunt komt zijn de besneeuwde straten en sneeuwballen-gooiende kinderen nog ver te zoeken.
Ik hoop echt dat we nog een flink pak sneeuw krijgen dit jaar. En voor als het zover is heb ik hier alvast een heerlijk gerecht. Wat ook prima smaakt bij deze niet zo winterse temperaturen.
De soep smaakt een beetje zout, dat komt denk ik door de chorizo, maar het is net niet te zout, erg lekker dus. Het is bizar, in plaats van boerenkoolstamppot eet je nu boerenkoolstamppotsoep. Echt, het smaakt naar stamppot maar het is een stuk lekkerder. Zoals Sander zei, boerenkoolstamppot vind ik erg saai maar op deze manier is het super lekker.
Ik heb de ingrediƫnten voor 4 personen gebruikt en er zelf een volkoren brood bij gebakken. Het was veel te veel, dat was niet erg. 2 dagen van zulke heerlijke soep eten is totaal geen straf!!
Gebruik trouwens een hele grote pan, want voordat de boerenkool geslonken is ben je zo 5 minuten verder.

Nodig:

- olijfolie
- 250 gr chorizo
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 ui, grof gesnipperd (ik heb rode ui gebruikt, die had ik nog)
- 600 gr aardappelen, geschild en in blokjes
- 300 gr boerenkool (panklaar, gesneden, dus ik heb een zak van de Plus gebruikt)
- 1.5 l kppenbouillon (ik heb dit gemaakt van 1.5 liter water en 4 kippenbouillonblokjes)
- 150 gr gerookte kipfilet (vleeswaren) (ik heb kalkoenfilet gebruikt, dat had ik nog in huis)
- peper
- 125 ml creme fraiche of 150 ml kookroom (ik heb kookroom gebruikt)

Bereiding:

- Verhit olijfolie in een hele grote pan en bak hierin de chorizo licht krokant (dit gaat erg snel)
- Schep het vlees uit de pan en fruit in het bakvet de ui en knoflook
- Schep de aardappels en boerenkool erdoor en bak dit even mee
- Giet de bouillon erbij en kook zachtjes in 20 minuten
- Pureer de soep (niet helemaal fijn) met de staafmixer
- Schep de chorizo en de helft van de gerookte kip door de soep
- Voeg peper naar smaak toe (ik heb geen peper gebruikt)
- Roer de kookroom door de soep
- Vul een soepkom en garneer met de rest van de kip

EET SMAKELIJK!!!!