Week 3: Verjaardagstaart

Deze week was het feest! Want ik ben 31 jaar geworden. En als het om mijn verjaardag gaat lijk ik wel een klein kind. Ik maak nog net geen aftelkalender, maar in mijn hoofd ben ik de nachtjes wel aan het tellen wanneer ik dan eindelijk jarig ben. En niet alleen omdat ik zo nieuwsgierig ben naar de kado'tjes die ik krijg. Maar vooral vanwege de taart die ik mag bakken en dan benieuwd ben wat mijn gasten ervan vinden. Ik ben weer enorm verwend met o.a. heel veel keuken/bakproducten, daar werd ik erg blij van.
Qua taart maak ik altijd een kwarktaart. Omdat ik deze al zovaak heb gemaakt, weet ik zeker dat die niet kan mislukken. Ik haal dan een pakket van Dr Oetker zonder bodem. Want de bodem maak ik zelf van bastognekoeken, boter en een scheutje likeur (recept van mijn moeder). En de kwarksmaak verschilt jaarlijks, net waar ik op dat moment zin in heb. Dit jaar was dat citroenkwark en dat was verfrissend lekker.
De 2e taart die ik maak is altijd een nieuwe taart. Dus dat brengt nogal wat spanning met zich mee. Omdat ik veel mensen hoor over fondant/marsepeintaart en ik een groot liefhebber van marsepein ben, wilde ik dat ook eens proberen. De dag voor mijn verjaardag neem ik altijd vrij, dan heb ik genoeg de tijd om alles voor te bereiden. En met een fondanttaart had ik die tijd ook zeker wel nodig. Wat een werk was dat. Ik heb enorm veel respect gekregen voor mensen die hele mooie creaties met marsepein maken. Ik heb nu uitsteekvormpjes gebruikt en daar was ik al blij mee.
De foto die je ziet is helaas de enige die ik gemaakt hebt, want de binnenkant zag er ook heel mooi uit. Er zat een vulling in van aardbeien maar je zou ook ander fruit kunnen gebruiken.
De taart viel gelukkig heel goed in de smaak bij mijn gasten. En ook ik vond het erg lekker. Wel heel machtig, dus kleine puntjes snijden is een goed idee.

Nodig:

Voor het biscuit :
- 5 eieren
- 150 gr suiker
- 125 gr bloem
- 25 gr maizena
- 1 zakje vanillesuiker
- Snufje zout
 
Voor de vulling:
- 250 ml slagroom 
- 1 zakje klopklop
- 250 gr aardbeien
- 3 blaadjes gelatine
- 100 gr fijne kristalsuiker
- 1 eetl citroensap
 
Voor de botercreme:
- 75 gr zachte roomboter
- 75 gr zachte margarine
- 150 gr poedersuiker
 
Voor de afwerking:
- 500 gr fondant
- Extra kleuren fondant voor de figuurtjes
 
Bereiding:
 
- Verwarm de oven op 140 graden
- Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier
- Vet de gehele bakvorm in en bestuif met een beetje bloem
- Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in een grote beslagkom en zet deze in een bak met warm water
- Mix de eieren met de suiker zo'n 10 minuten tot een luchtige schuimige massa
- Zeef de bloem, maizena en een snufje zout erbij en spatel deze luchtig door de geklopte eieren
- Giet het beslag in de springvorm en zet deze in het midden van de oven
- Bak de biscuittaart in ongeveer 45 minuten gaar
- Laat de biscuittaart afkoelen, dus dit kan je ook een dag van te voren doen.
 
- Week gelatine in koud water
- Was en pureer de aardbeien grof met een vork
- Doe het fruit met de suiker en het citroensap in een pannetje en verwarm het langzaam
- Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan het fruit
- Laat het fruit afkoelen
- Mix de slagroom met het zakje klopklop goed stijf
- Schep de slagroom door de koude aardbeien en zet het daarna weer terug in de koelkast
 
- Snijdt voor de botercreme de boter in blokjes
- Mix deze romig met een mixer en voeg beetje bij beetje de poedersuiker erbij totdat alle suiker verwerkt is in de boter. Poedersuiker stuift heel erg, dus het moet echt beetje bij beetje!!!
- Zet de boter terug in de koelkast
 
- Pak de afgekoelde biscuittaart erbij.
- Snijdt met een groot mes de taart doormidden. Ik heb bij de Xenos een taartzaag gekocht, dat werkt ideaal!
- Haal de bovenste helft er voorzichtig af en leg deze op een bord
- Besmeer de onderkant van de taart met de fruitvulling en leg de bovenzijde er weer op
- Laat de taart minimaal een uur opstijven in de koelkast
 
- Bestrijk de bovenkant en zijkanten van de taart met de botercreme zodat de fondant/marsepein goed blijft plakken
- Bestuif je werkblad met pedersuiker
- Kneed 500 gr fondant even door en rol hem uit met een deegroller. Gelukkig heb ik pas een siliconen deegroller gekregen, want het schijnt dat fondant aan hout snel blijft plakken)
- Draai de lap fondant een paar keer om zodat hij niet vast blijft plakken aan de ondergrond (en gebruik veeeel poedersuiker, dat werkt ook tegen het plakken)
- Maak de lap zo groot dat je de hele taart ermee kunt bedekken
- Leg de lap midden op de taart en strijk de bovenkant en daarna de zijkanten voorzichtig glad
- Versier de taart met leuke figuurtjes van gekleurde marsepein. Gebruik een beetje water om de figuurtjes goed te laten plakken
 
EET SMAKELIJK!!!!