Week 46: Herfst

               

Ik ben deze website begonnen op de warmste dag van het jaar. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en is het niet zo warm meer buiten. Ik heb mijn zwembad verruild voor een warm plekje op de bank binnen met de verwarming aan. Ik zoek nu ook meer warme gerechten dan frisse salades. Alleen bij de gedachte aan salade krijg ik het al koud.

Het gerecht van deze week is echt herfst. Een ovenschotel met champignons (en als ik ze klein snijd houdt Sander er wel van), winterwortel, appels, kaneelpoeder en honing. Van de geuren die de keuken uitkomen word ik al heel blij. Ik ben lang met de voorbereiding bezig geweest, bijna een uur. Maar ja, de eerste keer duurt het altijd het langst. En ik heb geen spijt gehad van de lange voorbereiding. Want we hebben heerlijk kunnen smullen. Een verrassend warm herfstgerecht kwam er op tafel. Meestal halveer ik de ingrediënten omdat wij met z'n tweeën zijn. In dit geval heb ik dat niet gedaan, alles is voor 4 personen. Op de 1e dag hebben wij de helft opgegeten. De 2e dag (na een lange werdag geen zin om lang in de keuken te staan) hebben we het opgewarmd in de magnetron. En beide keren was het erg lekker.
Ik denk dat dit gerecht ook lekker is als je het eerst voorbereid, dan een lange wandeling in de sneeuw maakt, en dan smult en weer warm wordt van binnen en buiten. Dus grote kans dat dit gerecht komende maanden nog vaker op tafel komt te staan.

Nodig:
- 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken (ik heb vastkokende gebruikt)
- 2 eetl olijfolie
- 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
- 500 gr rundergehakt
- 1 winterwortel, in halve plakjes (die van mij woog 300 gram)
- 2 uien, gesnipperd
- 250 gr kastanjechampignons,schoongeveegd in plakjes (bij mij waren het blokjes)
- mespuntje kaneelpoeder
- 2 laurierblaadjes
- 100 ml warme melk (ik heb iets meer gebruikt)
- klontje boter
- nootmuskaat
- 2 appels (liefs rode met schil, ik heb gala gebruikt), gewassen
- 2 eetl honing
- ovenschaal, ingevet

Bereiding:
- Verwarm de oven op 200 graden (misschien iets later in het proces)
- Kook de aardappels met zout gaar
- Verhit de olie en bak hierin de tomatenpuree ca 1 minuut
- Voeg het gehakt toe en bak dit met de winterwortel en ui rul
- Schep de kastanjechampignons erdoor en bak ze ca 2 minuten mee
- Breng op smaak met zout en versgemalen peper
- Voeg de kaneel en laurierblaadjes toe
- Giet de aardappels af en maak er met de melk, boter, wat nootmuskaat, zout en versgemalen peper een luchtige puree van
- Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal
- Verdeel de puree erover en strijk glad
- Snijdt de hele appels in dunne plakken van ca 3 mm (ik heb dit met de kaasschaaf gedaan) Verwijder de pitjes
- Verdeel de appelplakken dakpansgewijs over de aardappelpuree
- Besprenkel het gerecht met de honing
- Zet de schotel ca 30 minuten in de oven

EET SMAKELIJK!!!