Week 31: De warmste dag van het jaar

           

We hebben een record!! De warmste dag van het jaar!! In de schaduw geeft mijn thermometer 35 graden aan en ik geniet!! Vooral omdat dit niet het eerste meteorologisch record is wat we dit jaar breken. De superlange winter staat nog vers in mijn geheugen en daarom geniet ik nu extra!
Als ik op de markt loop hoor ik mensen klagen en puffen. Trek dan ook geen lange broek aan, denk ik bij mezelf......

En wat doe je dan op de warmste dag? Heerlijk genieten in mijn zwembad in mijn steeds mooier wordende tuin. Ik zie hoe er weer een extra paprika is bijgekomen en doe een vreugdedansje.

Natuurlijk moet er ook eten op tafel komen. En ik hou erg van koken, maar urenlang met dit weer in de keuken staan, zo gek ben ik nou ook weer niet. In het zonnetje bekijk ik mijn tijdschriften met lekkernijen. Ik heb veel uitgescheurde lekkere recepten. Alleen het probleem is dat ik die recepten ook in de winter heb uitgescheurd en om nu een stoofschotel of boerenkoolstamppot op tafel te zetten, nee dat gaan we niet doen.
Het wordt een simpele maaltijd met gehakt-tomaten torentjes.

En omdat het de warmste dag van het jaar is en ik ook een ijsrecept heb bewaard, is de keuze niet zo heel moeilijk wat het recept van de week gaat worden.
Rozemarijnijs, natuurlijk met verse rozemarijn uit mijn eigen tuin. Het recept ziet er niet zo heel moeilijk uit, dus vol goede moed begin ik rond een uurtje of 2. Het is tussendoor veel wachten, wat ik uiteraard in het zwembad doe. Er bestaan ergere manieren van wachten...

Zoals wel vaker bij een nieuw gerecht is de totale bereidingstijd bij mij langer dan in het recept staat. Dus op de warmste dag van het jaar eten wij geen rozemarijnijs. Ik ben erg blij met de weersvoorspellingen voor morgen. Weer een zonnige dag, wel een stuk koeler dan vandaag, zo'n 25 graden. Maar ik vind het nog steeds een prima temperatuur om ijs te kunnen eten.

Dus na een overheerlijke barbecue waarbij de courgette uit eigen tuin er natuurlijk ook op gegrild werd, was het tijd voor het toetje!!

Het ijs was echt heel lekker. De structuur was goed en we waren blij. Er had wel wat minder suiker in gemogen. Maar dat kwam omdat de batterijen van mijn weegschaal leeg waren en als ik iets wil maken wil ik het nu maken. En dus niet wachten tot ik batterijen gekocht heb. Dus de suiker was een beetje op de gok. En nu is dus bewezen dat ik niet zo goed ben in gokken..

Voor als jullie het ook willen maken, hier het recept

Nodig:
- 300 ml melk
- 6 takjes verse rozemarijn (+ een paar extra voor decoratie)
- 3 eidooiers
- 75 gr witte basterdsuiker
- 2 theel. maïzena
- 400 ml créme fraiche
- kletskoppen

Bereiding:
- Breng de melk met de rozemarijn aan de kook in een pan met dikke bodem
- Als het kookt zet het vuur uit en laat het 20 min. trekken
- Klop de eidooiers met de suiker en de maïzena
- Neem de takjes rozemarijn uit de melk
- Verwarm de melk tegen de kook aan en klop de melk geleidelijk door het eidooiermengsel
- Giet het hele mengsel in pan en breng het al roerend op een lage stand aan de kook
- Zet het vuur uit en laat het afkoelen
- Roer de créme fraiche erdoor
- Giet het mengsel in een diepvriesbakje en laat in de diepvries zo'n 3 á 4 uur bevriezen. (Dat moet dus eigenlijk langer, ik heb het een nacht in de vriezer laten staan)
- Voordat je het serveert haal het ijs uit de diepvries om het schepbaar te maken
- Schep 2 bollen ijs op een bordje, steek er een takje rozemarijn in en leg er een kletskop bij

EET SMAKELIJK!!!!!