Week 37: Om je vingers bij af te likken

Omdat ik zoveel verzamelde recepten heb, schakel ik vaak de hulp van Sander in bij het maken van een lekkere keuze voor het recept van de week. En deze keer vroeg hij om een toetje. Nu vind ik zelf toetje een raar woord. Ik denk dan meer aan yoghurt of vla en niet aan een culinair gerecht. Ik vind nagerecht een betere benaming, maar snapte wel wat hij bedoelde.

En aangezien ik al een keer ijs heb gemaakt, wilde ik nu wat anders proberen. Rustig bladerend door mijn recepten zag ik een heel mooi plaatje. Het oog wil natuurlijk ook wat. Ik las de ingrediënten en werd blij! We zijn beide enorme koffieliefhebbers en daarbij is Sander ook nog eens een whiskeyliefhebber, dus dit moet goedkomen. Een extra voordeel is hierbij dat wij in het bezit zijn van genoeg whiskeyglazen die ik hierbij goed kon gebruiken.
Ik realiseerde me wel dat het een enorme caloriënbom zou worden, dus dat wordt een extra keertje sporten. In het recept las ik ook 'het is wel een vrij machtig nagerecht en een echte maaltijdgang te noemen'.

Dus koos ik voor een licht hoofdgerecht en een ruime tijd tussen het hoofd- en nagerecht. Nu is dat niet zo'n heel groot probleem, omdat nieuwe gerechten altijd meer tijd in beslag nemen dan je van te voren had verwacht.

Wat mij opviel bij de bereiding is dat het heel makkelijk is om zelf custardpudding te maken. Zo leer ik elke keer weer wat bij.

Het gerecht was echt super lekker!! Om je vingers bij af te likken!! En inderdaad erg machtig! Er had misschien wel wat minder whiskey en wat meer koffie in gemogen, maar dit is zeker een gerecht wat ik vaker ga maken!!! Als je niet zo'n whiskeyliefhebber bent, in het recept staat dat het ook met Grand marnier of amaretto gemaakt kan worden.

Nodig:
- 15 gr custardpoeder
- 40 gr suiker
- 250 ml halfvolle melk
- 100 ml slagroom
- 1/2 roombotercake in dunne plakken (je houdt wel wat cake over)
- 4 eetl whiskey
- 40 ml sterke espressokoffie
- 25 gr mokkaboontjes (te koop bij Albert Heijn)
- 2 glazen potjes of whiskeyglazen

Bereiding:
- Meng voor de vla de custardpoeder in een ruime kom met de helft van de suiker en 2 eetl. koude melk
- Breng de rest van de melk aan de kook. Meng de kokende melk met het custardmengsel en roer door met een garde
- Schenk de vla terug in de pan en laat op laag vuur nog even doorkoken. Laat 30 min. afkoelen en meng af en toe door zodat er geen velletje op komt
- Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker
- Bedek de bodem van de potjes of glazen met wat cake
- Besprenkel er eerst wat whiskey en dan wat koffie op
- Schep er wat vla op
- Schep er wat slagroom op
- Herhaal dit proces tot alle ingrediënten op zijn (of tot de glaasjes vol zijn)
- Zet de alles 1 uur in de koelkast
- Haal de glaasjes uit de koelkast en bestrooi met mokkaboontjes

EET SMAKELIJK!!!!

Maak jouw eigen website met JouwWeb