Week 40: Feest met kinderen

Het gerecht van deze week is met prei. Een groente die bij mij vooral door de spaggettie zit. Want gekookte prei vind ik niet lekker en ik moet dan altijd denken aan snot. Toch leek me deze variant wel lekker. Op het plaatje bij het recept staat een kind. En hoewel ik zelf geen kinderen heb, hou ik wel van ze. Ik werk namelijk op een kinderdagverblijf en geniet daar enorm.
Ik vind het ook leuk om kinderen op mijn werk iets bij te brengen over voeding. Sinds kort hebben we bij ons dagverblijf een hele mooie tuin waar ook kruiden en aardbeien in groeien. Zo maken ook zij het groeiproces van dichtbij mee. En daar geniet ik van.
Ik was dus erg benieuwd naar de smaak van deze preiballetjes. En ondanks dat ze bij niet helemaal rond zijn geworden was de smaak wel erg lekker. Het had wat ons betreft wel wat pittiger gemogen. Maar ik kan me voorstellen dat kinderen daar niet zo van houden. Het is ook een ideaal recept die je kunt maken samen met je kinderen. Zij kunnen je helpen met linzen fijn maken of balletjes maken. En dat vind ik mooi. Want ik vind het belangrijk dat kinderen weten waar eten vandaan komt, maar ook dat ze helpen in de keuken. En zo respect krijgen voor het lekkers wat iemand op tafel zet. En bovendien zal het ook goed zijn voor hun eigenwaarde.

Deze preiballetjes kunnen ook prima geserveerd worden op een verjaardag of ander feestje. Dit is dan de gezonde variant van de bittergarnituur die zeker in de smaak zal vallen. Ik zal ze dan wel iets kleiner maken. Het is trouwens wel vreemd, want in het recept (voor 4 personen) staat dat je er 12 balletjes van moet draaien. En omdat wij met z'n tweeën zijn halveer ik de ingrediënten. Bij 1 ei is dat helaas niet mogelijk. Maar ik heb dus wel 10 balletjes ervan kunnen draaien. En het is denk ik juist leuk aan dit recept dat het kleine balletjes zijn..

Dus als je een feestje hebt of je wil samen met je kinderen dit heerlijke gerecht maken, hier het recept:

 Nodig:
- 3 eetlepels olijfolie
- 120 gram prei, gewassen en in dunne ringen
- 25 gram ongezouten cashewnoten
- 250 gram linzen uit blik
- 25 gram parmezaanse kaas, geraspt (ik heb uit een zakje geraspte parrano-kaas gebruikt)
- 1 ei (bij 4 personen dus ook 1 ei)
- 35 gram paneermeel

Bereiding:
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de prei op laag vuur in 10 minuten zacht en gaar
- Laat de prei afkoelen. Ondertussen kan je verder gaan met de volgende stappen
- Hak de noten grof
- Spoel de linzen af onder water en doe ze in een kom. Druk ze plat met de bolle kant van een lepel
- Meng de noten, kaas, ei, paneermeel met de linzen.
- Voeg de prei toe en kneedt door elkaar.
- Zet 25 minuten afgedekt in de koelkast
- Voor met vochtige handen balletjes
- Doe de rest van de olie in de koekenpan en bak de balletjes in 15 minuten rondom bruin. Keer zeer regelmatig

EET SMAKELIJK!!!!

Maak jouw eigen website met JouwWeb